Pozitia dreapta si importanta ei pentru sanatate

In afara de aspectul combativ, artele martiale au si un rol activ in obtinerea sau pastrarea sanatatii. Desi nu reprezinta un panaceu, exercitiile fizice din cadrul antrenamentelor de Kung Fu pot avea un efect benefic mai ales in preventia anumitor afectiuni.

Unul dintre cele mai importante aspecte din antrenament (dar si din afara lui) este mentinerea unei pozitii drepte.

Pozitia neutra

O metoda simpla de verificare daca pozitia neutra este corecta este sa se aiba in vedere 3 puncte care trebuie sa se afle pe aceeasi linie: punctul dintre sprancene, mijlocul sternului si punctul aflat la 2 degete sub ombilic.

Pozitia frontala

Coloana vertebrala este axul vertical al corpului si are cateva curburi fiziologice (care sunt normale). Cand insa apar unele noi sau se accentueaza cele prezente, pozitia are de suferit si incep sa se manifeste dureri. Curbarea coloanei spre stanga sau spre dreapta se numeste scolioza si apare printre altele ca urmare a purtarii de greutati (rucsac sau genti grele) pe un umar. Accenturarea curburilor fiziologice se numesc cifoze (cocoase) daca se gasesc la nivelul partii superioare a spatelui si lordoze (daca se gasesc in partea inferioara a spatelui)

In toate formele de Wing Chun (Siu Nim Tao, Chum Kiu, Bie Jee, Manechinul de lemn si cele cu arme) se pune foarte mare accent pe pozitia corecta a coloanei vertebrale precum si pe modalitatile de deplasare astfel incat sa nu apara socuri sau torsiuni nenaturale.

Modul de viata modern, in general sedentar, favorizeaza instalarea insidioasa unor boli cauzate pozitii gresite. Exersarea corecta obisnuieste corpul cu o postura buna, astfel incat aceasta sa fie mentinuta si in afara orelor de antrenament.

In conditiile in care coloana este dreapta (perpendiculara pe sol), corpul sustine o greutate de aproximativ 60 de kg. Daca insa pozitia este usor aplecata in fata si face un unghi de 15 grade fata de pozitia ideala, corpul va trebuie sa sustina o greutate echivalenta cu 120 de kg (15 grade este un unghi aproape imperceptibil).

Din pacate, din cauza ca instructorul nu poate fi simultan atent la toti elevii, chiar si in cadrul antrenamentelor exista riscul adoptarii unor pozitii gresite ce vor avea urmari neplacute pe termen lung. Este de datoria fiecarui practicant sa fie atent la pozitia proprie si sa incerce sa o imbunatateasca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *