Principiul cotulului static

Wing Chun-ul este un sistem de arte martiale martiale bazat pe principii. Acestea sunt elemente fundamentale ce functioneaza infailibil. Randamentul punerii lor in aplicare depinde insa de perioada de timp investita in antrenament.

Prin natura lor, principiile de Wing Chun pot fi intelese din punct de vedere  teoretic in zece minute. Dureaza insa cateva sute de ore pana cand cand sunt internalizate si corpul  poate executa tehnicile  cu o oarecare rata de succes. (Aceasta este de altfel si una dintre frustrarile majore ale incepatorilor- prapastia dintre intelegerea teoretica ce este relativ usor accesibila si miscarea efectiva).

Unul dintre principiile esentiale este “cotul static”. El este introdus inca din prima forma (Siu Nim Tau) si este permanent avut in vedere ulterior.

In esenta el se refera la o anumita pozitie unde trebuie sa se afle cotul (la 10-15 cm in fata pieptului, usor in afara liniei mediane). Static nu trebuie inteles in sens strict. Cotul se misca dar zona de libertate este redusa la cativa centimetri.  Cu cat cotul va fi mai in fata cu atat flancurile si abdomenul vor fi mai descoperite. Daca insa cotul este prea jos (sau prea retras) – capul ramane neprotejat. Siu Nim Tau (si mai ales prima sectiune) este un exercitiu foarte bun pentru aprofundarea acestui concept.

Utilizand o paralela cu matematica, pozitia cotului este locul geometric din care toate blocajele sau devierile din Wing Chun au eficienta maxima (datorita raporturilor anatomice dintre antebrat si piept).

O exceptie de la acest principiu este Bong Sao (unde se ridica cotul).

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *