Desi in aparenta Wing Chun Kung fu este un sistem in care predomina tehnica de brat, practicantii mai avansati se concentreaza asupra utilizarii picioarelor (fie ca este vorba de deplasari, de lovituri sau de blocaje cu piciorul).

Din cauza structurii de predare (se incepe cu o forma statica numita Siu Nim Tao) capitolul in care se invata tehnica de picior apare relativ tarziu (dupa 2-3 ani) si multi practicanti renunta la antrenamente inainte sa ajunga la el.

Tehnica de picior din Wing Chun este din punct de vedere conceptual o oglinda a tehnicii de brat. Atat membrul superior cat si membrul inferior au cate 3 segmente (bratul, antebratul si mana respectiv coapsa, gamba si piciorul) si 3 articulatii (umarul, cotul si incheietura mainii si respectiv soldul, genunchiul si glezna). In plus, articulatiile echivalente sunt de acelasi tip (au aceleasi grade de libertate si se misca in acelasi fel).

In cadrul scolii noastre (Yip Man – Chow Tze Chuen – Donald Mak – Adrian Tautan – Claudiu Cucu) blocajele cu piciorul sunt considerate una dintre cele mai importante componente ale atrenamentului. Intre 2 practicanti cu tehnici de brat la fel de bune diferenta o fac tehnicile de picior.

La fel ca si la loviturile cu piciorul, atunci cand se executa un blocaj bustul ramane cat mai vertical (nu se apleaca si nici nu se balanseaza). Acest lucru este important din cauza distantei mici in care se intampla lucrurile si pentru a favoriza continuarea cu tehnicile de brat.

Din punct de vedere al zonei de contact si al mecanismului de executie exista 3 blocaje de picior principale si inca 5 secundare (derivate din cele principale).

Tan Gerk

Tan Gerk este un blocaj realizat prin ridicarea genunchiului. Contactul se face cu partea exterioara a gambei. Este prototipul blocajelor de picior care deviaza atacul spre exterior.

Claudiu Cucu si Vlad Leontescu

Bong Gerk

Bong Gerk se executa prin ridicarea genunchiului iar contactul se face cu partea interioara a gambei sau tibia. Este prototipul tuturor blocajelor de picior care deviaza atacul adversarului spre interior

Claudiu Cucu si Vlad Leontescu

Fook Gerk

Fook Gerk este un blocaj cu talpa si este prototipul blocajelor cu piciorul dintr-o pozitie superioara (atacul adversarului este deviat in jos)

Chow Tze Chuen si Donald Mak

Un aspect esential la cele 3 blocaje este ca gamba este aproximativ in aceeasi pozitie (in felul acesta se scurteaza timpul de invatare). Practic pozitia finala este aceeasi, difera doar zona de contact cu adversarul.