Biu Gee este cea mai avansata forma cu mana goala din Wing Chun si se traduce prin “Infigerea degetelor”. Introduce loviturile de cot, secerarile, atacurile cu degetele precum si modalitati mai eficiente deplasare.

Wing Chun-ul este un sistem combativ foarte  complex  ce incearca sa ofere raspunsuri pentru lupta de la mica distanta. Cea de-a treia forma cu mana goala acopera aspecte ce nu sunt abordate suficient de profund in primele doua forme. In timpul executarii miscarilor atentia se muta pe articulatia umarului (In Siu Nim Tao era pe incheietura mainii iar in Chum Kiu pe cot).

In felul acesta flexibilitatea creste si lantul cinetic (de transmisie a fortei este mult mai eficient).

Biu Jee contine de asemeni numeroase tehnici aparent neobisnuite dar care pot salva practicantul dintr-o situatie periculoasa. Linia de centru, atat de atent studiata in primele doua forme, capata noi interpretari.  

Biu Gee – Explicati anumelui

Asa cum am aratat, Biu Jee care in traducere inseamna Infigerea degetelor, este ce-a de-a treia forma cu mana goala din Wing Chun Kung Fu. Exista numeroase pareri, explicatii si chiar controverse privitoare la numele ei. Spre deosebire de celelalte 2 forme anterioare (Siu Nim Tao si Chum Kiu) ale caror denumiri sunt mai degraba filozofice, Biu Jee este si numele unei tehnici de brat.

Din punct de vedere al principiilor, Biu Jee adauga doua distante noi de lupta (distanta foarte scurta si distanta lunga). Acestea vin sa completeze distanta medie introdusa in Siu Nim Tao si rafinata in Chum Kiu.

In plan tactic, Biu Jee obsnuieste practicantul cu ideea unui atac prin surprindere sau neconventional. Si cum situatiile exceptionale cer abordari exceptionale, forma contine cateva solutii ingenioase de a recastiga linia de centru sau de a inversa o situatie aparent net defavorabila.

Infigerea degetelor (in fotografia de mai sus este o astfel de tehnica). Ea reprezinta o recuperare a liniei de centru si poate fi simultan un atac spre ochii sau gatul adversarului.

O alta interpretare, de data aceasta mai putin tehnica dar mult mai filozofica pleaca de la faptul ca tehnica Biu Jee este similara cu actiunea de a arata ceva. Si din cauza ca directia este oblic in sus, se poate considera ca obiectul aratat este Luna. Un vechi proverb chinezesc spune ca daca te uiti la degetul care arata Luna o sa pierzi toata splendoarea ei. Ideea e sa ne uitam la Luna, nu la degetul care o arata. Asadar telul este sa vedem dincolo de uneltele folosite pentru a indeplini un anumit scop.

De-a lungul istoriei Wing Chun-ului, Biu Jee a fost inconjurata de o aura de mister si secretomanie, fiind rezervata doar practicantilor foarte avansati. Din acest motiv ea a devenit un un scop in sine, multi practicanti imaginandu-si ca simpla ei invatare le va oferi solutii la toate problemele care apar in sparring, chi sao sau in lupta (o privesc ca pe mana care arata ceva fara sa vada spre ce arata de fapt mana).

Ca toate denumirile din Wing Chun si Biu Jee se poate intalni scris in mai multe feluri. Acest lucru se intampla deoarece practicantii de Wing Chun nu au acelasi nivel de educatie si nu sunt toti la curent cu modalitatea de a transpune ideogramele chinezesti in litere latine. Denumirea originala este … (in romaneste pronuntia este aproximatib biu gi). In timp, fiecare maestru de Wing Chun a adoptata scrierea care i se parea mai potrivita. Astfel unii scriu Biu Jee (inclusiv linia noastra), altii Biu Gee, Biu Tze, Biu Ji, Bil Gee si asa mai departe. De remarcat este faptul ca pronuntia este aceeasi indiferent de modul de scriere.