Wing Chun este considerată o artă marțială bazata mai degraba pe principii, decât pe tehnici. Acest lucru înseamnă că nu este doar o simplă colecție de idei și tehnici de arte marțiale fără legătură între ele ci are la bază un set de principii fundamentale. Daca ne uitam in dictionar, un princiupiu este
“un adevăr sau un element fundamental care servește drept bază pentru un sistem de credință sau de comportament”.
Wing Chun este o artă marțială în care principiile sunt mult mai importante decât tehnicile specifice. Astfel, se recunoaște că, deși Wing Chun are tehnici, acestea sunt secundare; la baza tuturor tehnicilor se află principii de bază și toate tehnicile pot fi ajustate în conformitate cu aceste principii. O astfel de abordare bazată pe primatul principiilor care stau la baza tehnicilor permite practicantului să și le însușească. Acest lucru presupune ca principiile care stau la bază să fie mai întâi înțelese și să poată fi aplicate de către practicant în orice situație.
Putem folosi o relație părinte/copil ca exemplu pentru a înțelege acest lucru. Acțiunile părintelui sunt determinate de dorința de a iubi, proteja și de a face tot ce este mai bun pentru copilul lor. Aceștia știu că nu pot fi prezenți în fiecare situație cu care se poate confrunta copilul pe parcursul vieții sale. Mai degrabă decât să încerce să controleze fiecare gând, acțiune și răspuns, cea mai bună soluție pentru părinte este să învețe copilul un set de principii care vor oferi o perspectivă solidă care va acționa ca un ghid pentru a-i permite copilului să navigheze cel mai bine dificultățile pe care le întâlnește pe drumul său pentru el însuși.
Același lucru este valabil și pentru elevul de Wing Chun, aflat in procesul invatarii. sistemului. Înțelegerea principiilor necesită ca practicantul să parcurgă propria cale – aplicând învățarea la tipul de corp, mentalitatea și atributele fizice individuale. Acest lucru poate fi derutant pentru elevul incepator, care se poate aștepta să i se spună ce să facă și cum să facă de către “profesorul” său. Rolul unui Sifu în Wing Chun nu este pur instructiv în acest sens. Mai degrabă, ei sunt acolo pentru a ajuta elevul să își găsească calea prin înțelegerea principiilor fundamentale și pentru a-l ajuta apoi să navigheze pe drumul său, rămânând concentrat pe aceste principii, astfel încât să nu se lase prins din greșeală doar în tehnici și să se abată de la calea sa. Acest lucru este diferit de alte arte marțiale care învață forme coregrafice sau tehnici și exerciții memorate care sunt aplicate universal la toți practicanții.
Dacă luăm în considerare faptul că un scop fundamental al Wing Chun este de a permite practicantului să fie relaxat și liber si sa se exprime prin arta pe care o practica, acest lucru nu poate fi realizat niciodată dacă este legat fizic și emoțional de tehnici. Maestrul Moy Yat a spus ceva elocvent in acest sens:
“Trebuie să te eliberezi de dependența de copierea mecanică și să ai încredere în corpul tău, în Kung Fu-ul tău pentru a te proteja”.
Moy yat
Wing Chun-ul are o serie de principii pe care se bazează toate mișcările. Acest lucru este comparabil cu un sistem de operare care face ca toate celelalte elemente să funcționeze corect. Este un cadru pe care sunt construite toate tehnicile, în loc de un stil care este construit în jurul tehnicilor. Fiecare tehnică este un răspuns spontan la o situație. Studentul aflat in proces de invatare trebuie să învețe cum să identifice o situație din această perspectivă, apoi să lase o tehnică să “iasă la iveală” dacă aceasta susține principiul care se aplică acelei situații.
Tehnicile în sine sunt formate din numărul relativ mic de mișcări simple conținute în trei forme cu mana goala, formala manechinul de lemn si cele două forme cu arme (bastonul lung si cutitele fluture). Pentru studentul începător, acestea par a fi o serie de tehnici fără legătură între ele, în care membrele sunt plasate în pozițiile respective, unele față de altele și față de corp. Cu toate acestea, formele nu numai că îi oferă elevului în curs de dezvoltare o serie de tehnici, dar oferă și o perspectivă asupra principiilor. Din acest motiv, prima formă se numește Siu Nim Tao, tradusă ca “Mica idee”. Ea oferă nucleul din care poate crește întregul sistem. Cu timpul, practicantul avansat de Wing Chun va ajunge să înțeleagă cum acestea nu sunt tehnici izolate, ci un sistem de luptă integrat de exprimare a întregului corp.
Înainte sa se intample aceasta revelatie arta să poată fi adaptată individual, principiile și tehnicile de bază trebuie mai întâi învățate și pe deplin înțelese – internalizate până la punctul în care devin o a doua natură. În momentul în care a ajuns să le stăpânească, elevul avansat poate apoi să le exprime într-un mod care i se potrivește cel mai bine. Dar nu există scurtături – abaterea de la cale înainte ca aceasta să fie înțeleasă în mod corespunzător înseamnă că fundația nu va fi fost construită suficient. Acesta este motivul pentru care toți studenții sunt învățați cam aceleași concepte, teorii și exerciții. Acest lucru este necesar pentru a dobândi o bază.
Este important de menționat faptul că aici este punctul în care Wing Chun este diferit față de artele marțiale care învață forme coregrafice sau tehnici memorate. Acesta este de altfel si motivul pentru care Wing Chun-ul tradițional nu avea centuri și gradații fixe. Sifu, încercând să ajute elevul Wing Chun în curs de dezvoltare să își găsească propria cale, nu urmărește doar să predea tehnicile, ci să încurajeze elevul să învețe tehnica, căutând în același timp principiile care stau la baza acesteia. Antrenându-se împreună cu elevul, Sifu poate evalua abilitățile elevului în curs de dezvoltare în lupta corp la corp, mai degrabă decât doar în executarea unui set de mișcări. Maestrul Yip Man a spus la un moment dat:
“Dacă crezi tot ce spun eu, nu vei fi niciodată un luptător bun”
Yip Man
Acest lucru arată că elevul ar trebui să se întrebe întotdeauna pe sine și pe profesorul său atunci cand are de exersat ceva. Numai în acest fel va înțelege principiul care stă la baza tehnicilor și le va putea aplica corect. Fiecare element predat ar trebui, de asemenea, să fie testat prin Chi Sao și sparring. Nu este suficient să ți se spună ceva – trebuie să îl practici în diferite contexte, cu parteneri mai mult sau mai putin cooperanti și să vezi că funcționează pentru tine. Chi Sao este un tip de antrenament specific sistemului Wing Chun care permite practicantului să testeze fiecare aplicare a tehnicilor cu un partener de antrenament intr-un mediu liber dar fara stressul din sparring.
Acest mod de antrenament oferă un feedback în timp real din partea partenerului și permite creșterea intensității, mai degrabă decât încercarea de a înțelege tehnicile într-o situație de luptă pe viață și pe moarte. Elevul va descoperi rapid în timpul Chi Sau că unele dintre tehnicile la care a lucrat în forme vor funcționa, dar altele vor eșua și vor trebui ajustate pentru a evita să fie lovit. În plus, antrenamentul cu o mulțime de persoane diferite îl va ajuta să înțeleagă că unele mișcări vor funcționa împotriva unor persoane, dar nu și împotriva altora, fără ajustări. În acest fel, practicantul ajunge să înțeleagă că principiile de bază ajută la calibrarea acestor ajustări ale tehnicilor individuale.
Studentul care nu este pregătit să aloce timp și efort pentru a construi fundația și a descoperi principiile de bază pentru el însuși, poate simți că și-a depășit colegii, trecând la forme superioare sau aplicand tehnici pretentioase in Chi Sao. Totusi, acest lucru se va destrăma rapid atunci când va constata că nu mai este capabil să progreseze (și va fi depășit de catre colegii săi care au mai multa rabdare ) sau când va întâlni un luptător priceput care îl va învinge cu ușurință.
Tehnica singură nu te va duce departe în Wing Chun. În calitate de elev care incepe sa invete Wing Chun, sau de instructor care predă unor studenti cu motivații diferite, este important să știți ce anume căutați sau altfel spus ce vreti sa obtineti de la antrenamentul de Wing Chun. Unii oameni sunt fericiți doar urmându-i pe alții în antrenamentul lor și acest lucru le va oferi un nivel rezonabil de abilități pe care le-ar putea folosi pentru o autoapărare eficientă, dar asta nu este Wing Chun.
Pentru acei studenți care caută să stăpânească sistmul Wing Chun in profunzime, aplicarea lui la un nivel înalt nu este nici precalculată nici preconcepută, nu înseamnă reproducerea unor tehnici pe care cineva le-a copiat. Este vorba de o adevărată improvizație, răspunzând la mișcările adversarului în moduri pe care poate că nu le-ați exprimat niciodată înainte în practică. Este vorba despre a fi imprevizibil, dar a fi capabil să răspunzi în mod corespunzător. Principiile Wing Chun sunt, așadar, legile fundamentale ale sistemului, un cadru care face ca tehnicile sa devina un ansamblu coerent si care ii permit să funcționeze corect sub presiune.
Abordarea bazata pe principii păstrează Wing Chun-ul ca artă marțială si sistem de luptă pur și integrat, permițând în același timp rafinarea individuală, în concordanță cu insusirile fiecarui practicant. Aceasta înseamnă, de asemenea, că Wing Chun nu este static, incremenit in timp ci un sistem în continuă evoluție.