Ce sunt gradele?

Gradele in Wing Chun reprezinta niste jaloane in evolutia fiecarui practicant care au rolul de a usura procesul de invatare si de a oferi predictibilitate precum si o structura clara  a sesiunilor de antrenament. Promovarea unui examen de grad confirma faptul ca un practicant si-a insusit un set de tehnici si principii si este pregatit pentru urmatoarea etapa. Un grad, chiar si superior, NU reprezinta o garantie a eficientei in lupta. Lupta este un amestec in proportii variabile de cunostinte tehnice (cum sa blocam, cum sa lovim),   curaj si determinare, forta si rezistenta fizica, iar contextul joaca un rol extrem de important.

Examenele de grad evalueaza doar cunostintele tehnice si intr-o mica masura forta si rezistenta fizica. Ele nu trebuie sa fie in niciun caz scopul principal al antrenamentelor dar nici ignorate complet. De-a lungul carierei mele de instructor am cunoscut practicanti din ambele extreme. Au existat practicanti care erau interesati doar de diploma, veneau mai des la antrenamente doar inainte de examene si o luau personal daca picau un examen, dar si practicanti care manifestau un dezinteres ostentativ. Niciunul dintre acesti practicanti nu mai este astazi activ.

De ce sunt atat de multe grade.

Mult sau putin este doar o problema de perceptie. In esenta este vorba de o cantitate de informatii tehnice care trebuie impartite intr-un numar de etape intermediare. Exista scoli care au tot continutul tehnic impartit in 3 grade: elevi incepatori, elevi avansati si instructori. Altele au 10 grade, similar cu artele martiale japoneze. Exista si cluburi de arte martiale care au 10 grade principale dar fiecare dintre ele este impartit in cateva subniveluri intermediare (elevul primeste o tresa pe centura de exemplu si cand a acumulat un numar de trese are dreptul sa sustina un examen de grad principal). Asadar faptul ca exista 3, 7, 10, 12 sau 25 de grade este total irelevant. Esential este ca ele sa fie bine  structurate si elevul progreseze constant.

Intr-un sistem cu foarte putine grade exista riscul ca elevii sa isi piarda din motivatie iar evaluarea sa fie extrem de subiectiva. Acesta poate functiona doar in cadru foarte restrans, in grupuri cu putini practicanti care vin constant la antrenament. Pe de alta parte un sistem cu foarte multe grade poate duce la o diluare a importantei lor (din cauza ca se dau examene de grad foarte des). In general scolile comerciale folosesc foarte multe grade ( fiecare examen de grad are o taxa asadar clubul castiga cu atat mai mult cu cat exista mai multe examene de grad).

Acum o suta de ani nu existau grade, noi de ce avem daca practicam un sistem traditional de arte martiale?

In primul rand este gresit sa evaluam o situatie de acum o suta de ani utilizand criterii din zilele noastre. Atunci antrenamentele nu erau  cate 2 ore de 2 ori pe saptamana ci multe ore in fiecare zi. De asemeni exista o ierarhie foarte clara (un sistem informal de grade doar ca nu se chemau asa) si in unele arte martiale maestrii acordau  diplome de absolvire a sistemulu.

Trebuie sa purtam centuri la antrenamente?

Centurile au fost folosite initial in Japonia la copii care faceau inot pentru a-i diferentia valoric. Ulterior ele au fost preluate si introduse de Jigoro Kano in Judo. De aici s-au raspandit in majoritatea artelor martiale japoneze dar si coreene, braziliene, vietnameze. In artele martiale chinezesti ele se numesc esarfe dar nu sunt purtate la antrenament din ratiuni practice. O centura se potriveste la un costum de antrenament de Judo, Karate sau BJJ  dar arata cu totul ridicol daca practicantul poarta pantaloni de trening si un tricou.  Simbolistica este aceeasi, in Wing Chun primul grad de instructor este echivalentul centurii negre din alte arte martiale.

Cate grade exista in Wing Chun

Wing Chun-ul este un sistem descentralizat, asadar fiecare organizatie sau club are propria structura de grade care nu sunt echivalente. Altfel spus, Gradul 4 intr-un club poate sa reprezinte Gradul 7 in altul. Ele au valoare doar in contextul (in clubul) in care au fost acordate.

Sistemul folosit de organizatia noastra este structurat pe 12 grade de elevi si 8 grade de instructori si este  in conformitate cu cerintele federatiilor internationale. (International Wing Chun Organization si respectiv International Wu Shu  Federation)

Examenele de grad se dau in general in cadrul seminariilor (nationale sau locale) si pentru inscriere sunt necesare cateva conditii cumulative:

  • prezenta constanta la antrenamente (perioada minima / numar de ore)
  • recomandarea instructorului
  • plata taxei de examinare *
  • adoptarea unei conduite specifice unui practicant de kung fu

*taxa de examinare se plateste in avans. In caz de nepromovare ea nu se inapoiaza iar practicantul are la dispozitie un an sa participe la alte sesiuni de examinare (fara a plati o noua taxa).  Dupa un an calendaristic  procesul se reia si taxa de examinare trebuie platita din nou.

Structura generala a a sistemului de gradare pentru elevi

Cele 12 grade de elevi poti fi impartite in 3 grupe principale:

Gradele 1-4 reprezinta elevii incepatori (in sistemul scolar clasic ar fi ciclul primar). In aceasta perioada elevii invata tehnicile fundamentale ale Wing Chun-ului, modalitati simple de deplasare,  prima forma cu mana goala (Siu Nim Tao) precum si cateva exercitii de coordonare si flexibilitate.

  • Gradul 1 reprezinta introducerea in sistem. Se incepe studiul Siu Nim Ta (Mica idee) care reprezinta alfabetul Wing Chun. Se invata prima modalitate de aparare (Tan  Sao),  lovitura directa de pumnsi de picior, blocaje impotriva loviturilor de picior  si aplicatiile lor in cateva situatii de autoapare. De asemeni se studiaza presiunea continua in fata (pregatitoare pentru Chi Sao)
  • Gradul 2 introduce noi modalitati de aparare (Pak Sao , Lap Sao, Gaun Sao) si exercitii de flexibiliatate pentru umar (impingeri si trageri)
  • Gradul 3 rafineaza in continuare modalitate de executia a lui Siu Nim Tao si introduce reactii cu Tan Sao, Bong Sao si Jum Sao din priza pe incheietura mainii (pregatitoare pentru Dan Chi Sao)
  • Gradul 4 este centrat in jurul exercitiilor de Dan Chi Sao – Chi Sao cu o singura mana – executate static (forma standard) si cu pasi.

Gradele 5-8 reprezinta nivelul intermediar (in sistemul scolar ar fi gimnaziul). Elevii care au ajuns in acest stadiu invata ce-a de-a 2-a forma cu mana goala (Chum Kiu), modalitati mai eficiente de deplasare. Tot acum incepe studiul Chi Sao (maini lipicioase) care este esenta antrenamentului de Wing Chun.

  • Gradul 5 introduce in mod formal pivotari, pasi si tehnici de picior simultan cu invatarea Chum Kiu. Este si nivelul la care se invata Chi Sao cu 2 maini (Poon Sao) precum si cateva modalitati de testare a structurii. De asemeni se invata apararea impotriva loviturilor de cot.
  • Gradul 6 introduce prima modalitate de control in Chi Sao (tragerea dubla- Double Pull), analizand in detaliu cea mai frecventa situatie (atunci cand una dintre maini se gaseste pe interior iar cealalta pe exterior). De asemeni se invata apararea impotriva loviturilor de genunchi si ciclul Lap Sao.
  • Gradul 7 ofera modalitati de  aparare la atacul anterior precum si

Gradele 9-12 reprezinta nivelul avansat