Echipament necesar

Am primit de-a lungul timpului, sub diferite forme, intrebarea: Ce imi trebuie ca sa pot practica Wing Chun Kung Fu?

Din experienta stiu ca cei care se grabesc sa isi cumpere tot felul de dispozitive de antrenament sunt aceiasi care vor renunta curand la antrenamente.

O sa detaliez in continuare principalele elemente de echipament precum si perioada cand ar trebui ele cumparate. Pentru a face lucrurile mai usor de inteles o sa compar acest proces cu echiparea unui pescar.

Prima etapa (0-3 luni): Te-ai hotarat sa practici Wing Chun. Fie ca ai vazut filmul Ip Man, fie ca ai vazut pagina noastra de Facebook sau pur si simplu ai decis sa faci un sport de lupta. Singurele lucruri care iti trebuie sunt entuziasmul si un echipament lejer de sport (pantaloni lungi, un tricou, ambele inchise la culoare, si o pereche de tenisi curati- nu pantofii de strada).

Pescarul se duce la primul magazin de sport si cumpara undita, principalul criteriu fiind culoarea.

A doua etapa(3-6 luni): Ai trecut de cele 3 luni critice in care renunta 80% dintre noii practicanti. E momentul sa iti cumperi tricoul inscriptionat al clubului. Vorbeste cu instructorul despre marimi si preturi.
Este aceeasi perioada in care pescarul descopera ca sunt totusi niste magazine specifice, si ca o undita inseamna mai mult decat un bat, fir, pluta, plumb si carlig.

A treia etapa (6-12 luni): Deja ar trebui sa ai macar 2 tricouri de antrenament. Nu stiu cum e la alte sporturi dar la noi tricoul se spala dupa fiecare antrenament. Este momentul sa investesti in niste manusi de sac. Pot fi ca astea sa ca astea. Nu cumpara primele manusi pe care le gasesti pentru ca pot fi pentru alt scop. Inainte de a le lua intreaba instructorul sau da-mi  un mail la sifu@wingchun.ro. Am facut noi destule greseli cu echipamente proaste ca sa nu fie nevoie sa le repeti si tu.
Pescarul isi cumpara prima lanseta cu mulineta.

A patra etapa (1-3 ani): Acum probabil ca antrenamentele de Kung Fu ocupa un loc mai important in viata ta. Ai invatat tehnicile de baza si faci din ce in ce mai des sparring. Ai nevoie de echipament de protectie individual. In ordinea importantei acesta este alcatuit din: manusi de box (recomandat de 16 sau 18 uncii), protectie dentara, tibiere, cochilie, casca ( de box sau cu grilaj) si eventual vesta.
Pescarul incepe sa isi cumpere bambine si juvelnice.

A cincea etapa (3-5 ani): Daca vrei sa inveti serios Wing Chun trebuie sa te gandesti la achizitionarea unui manechin de lemn. Din pacate aici nu iti pot da un link deoarece este o mare greseala sa cumperi manechinul de pe internet. Acesta trebuie facut special, adaptat la latimea umerilor si inaltimea ta. Pretul incepe de la 500 de euro dar nu aceasta este cea mai mare problema ci instalarea lui. Daca locuiesti la etajul 4, fara un instructaj adecvat, va sti inclusiv vecinul de la parter cand exersezi la manechin. Exista diverse sisteme de prindere (in podea, pe perete  sau de sine statator) dar acestea depind de configuratia spatiului unde va fi instalat manechinul.
Este momentul cand pescarul isi cumpara o barca gonflabila, pescuitul de pe mal nu il mai satisface.

A sasea etapa (5-8 ani): Daca ai practicat constiincios pana acum este perioada in care vei invata tehnicile de arme din Wing Chun. Pentru aceasta ai nevoie de un baston lung si de doua  perechi de cutite fluture (de plastic, pentru sparring si de metal, pentru forta).
Balconul pescarului este plin de echipamente si dispozitive (lansete, mulinete (de crap, feeder, de somn, musca, spinning), suporturi de bete, plumbi, fire, carlige, plute, naluci etc.

Recapituland, echipamentul in ordinea achizitionarii ar fi urmatorul:

  • imbracaminte usoara de sport (pantaloni lungi si tricou de culoare inchisa), tenisi curati (pentru interior)
  • tricou inscriptionat (ia legatura cu instructorul pentru preturi si marimi)
  • manusi de sac
  • manusi de box (minim 16 uncii)
  • protectie dentara (nu face niciodata sparring full contact fara ea, un dinte se rupe mai usor decat crezi)
  • casca (de box sau cu grilaj)
  • tibiere
  • cochilie
  • vesta
  • manechin de lemn
  • baston lung
  • cutite fluture (de plastic si de metal)

In afara de acestea pot fi utile un sac de box si/sau o perna de perete, o oglinda mare, o pereche de palmare, un scut de kick box si o placa cu stalpii florii de prun.

Inainte de a incheia tine minte doua lucruri:

Orice echipament ai cumpara e de preferat sa intrebi inainte. Altfel risti sa dai banii pe ceva inutil, scump sau necorespunzator.

Echipamentul e auxiliar, nu practica in locul tau. Prezenta si seriozitatea la antrenament sunt mult mai importante decat cel mai scump dispozitiv de antrenament. Chiar daca nu ai bani sa iti cumperi nimic nu inseamna ca nu poti invata. Generatii de practicanti au reusit.

keep training,

3 thoughts on “Echipament necesar

  1. Imi place de modul de organizare al acestui site, va felicit. Multumesc pentru recomandari si pentru detaliile fiecarui pas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *