In articolul urmator sunt redate principalele momente din istoria grupulul de antrenament din Bucuresti fondat de Claudiu Cucu. Din cunostintele noastre este singurul club de Wing Chun din Bucuresti care si-a desfasurat neintrerupt activitatea de la infiintare pana in prezent.

1994-1996 – primul contact cu sistemul Wing Chun Kung Fu prin intermediul unor materiale tehnice (reviste si carti) precum si filmul Prodigal Son (care desi artistic mentiona numele Wing Chun si cateva tehnici). Primele incercari de a imita miscarile.

1998 – Primul antrenament tehnic cu Narciz Tasca (Iasi) in cadrul unui seminar. Desi nivelul tehnic a fost foarte scazut a reprezentat o buna ocazie de a cunoaste alti practicanti din tara: Iosif Barabas (Reghin), Claudius Tudorache (Pitesti), Cristinel Anghel (Tirgu Neamt), Elian Micu (Baia Mare), Silviu Obeanu (Craiova) si altii.

1999- Primele antrenamente regulate de Wing Chun tinute de SiHing Cristian Grecu la Liceul Endre Ady din Bucuresti. Grupul de antrenament numara aproximativ 4-5 persoane.

2000 – Cristian Grecu decide sa emigreze si Claudiu Cucu organizeaza un prim grup de antrenament in incinta Scolii speciale nr 10 (langa Cismigiu). Conditiile erau grele (nu existau vestiare, antrenamentele se desfasurau pe un hol). Ca fapt divers taxa lunara era 10 lei iar chiria spatiului 20 de dolari (aproximativ 45 de lei). Numarul practicantilor este sub 10.

2001 – Claudiu Cucu intrerupe colaborarea cu Narciz Tasca si isi continua antrenamentele cu Iosif Barabas calatorind des la Reghin. Participa la numeroase seminarii, tabere de antrenament si cursuri private cu Maday Norbert, Leung Ting, Emin Boztepe, Klaus Brand, Derek Vernon si altii).

2002 – Scoala unde se desfasurau antrenamentele intra in reparatie si acestea se muta la o gradinita din apropiere. Numarul practicantilor este in jur de 10-12. Pe 22 octombrie este lansat site-ul clubului (realizat cu Macromedia Dreamweaver). Prima varianta poate fi accesata aici. Este construit primul manechin de lemn (la Reghin).

2003 – antrenamentele se muta in aer liber langa Ecran Club (in Parcul Grozavesti). In caz de vreme rea o parte dintre ele se desfasoara in camera de camin a instructorului (Caminul studentesc E din Grozavesti).


Claudiu Cucu il intalneste pe SiFu Adrian Tautan (cu care schimbase cateva emailuri) intamplator intr-o autogara din Arad.

2004 -2011 – Directorul Ecran Club din acea perioada (Marian Vlad) ofera grupului un spatiu in interiorul cladirii. Antrenamentele se desfasoara uneori simultan cu cele de escalada, alteori pe un hol. Numarul de practicanti fluctueaza (sunt perioade cand sunt 25-30 dar si perioade cu 3-4 participanti).

Antrenament pe holul de la Ecran Club

Fotografie din aceeasi sesiune de antrenament

2004- Are loc prima tabara de antrenament sub conducerea maestrului Adrian Tautan. Impresionat de viziunea lui, Claudiu Cucu decide sa se dedice in totalitate acestei linii. In urmatorii ani urmeaza calatorii aproape lunare la Cluj pentru antrenament si aprofundare. In toamna anului 2004 maestrul Donald Mak sustine un seminar la Cluj, prilej de reconfirmare a deciziei de a studia cu Sifu Adrian Tautan.

Seminar cu Maestrul Donald Mak

2005 – a inceput antrenamentele SiHing Valeriu Secareanu.

Antrenament impreuna cu Claudiu Stan, instructor asistent in acea perioada

2007 – Seminarul international de Wing Chun de la Cluj sustinut de maestrul Donald Mak. Vin peste 50 de participanti din Romania, Rusia, Franta, Suedia, Marea Britanie si Hong Kong.

2008-2011 – o parte dintre antrenamente se desfasoara intr-o garsoniera din Drumul Taberei.

2009- incepe antrenamentele Sihing Vlad Leontescu

Lap Sao cu Vlad Leontescu
Chi Sao cu Valeriu Secareanu- 2009

2011 – Claudiu Cucu pleaca din tara si antrenamentele sunt conduse de SiHing Paul Acu. Pentru o perioada antrenamentele se desfasoara in cladirea Fundatiei pentru tineret (Calea Serban Voda)

2014 – Grupul de antrenament se muta in sala din fosta Fabrica Pionierul

2015 – Paul Acu se retrage din motive personale si conducerea antrenamentelor este preluata de SiHing Vlad Leontescu.

2018

2021 Vlad Leontescu decide sa isi urmeze propria cale. Din cauza COVID antrenamentele de grup se suspenda. Antrenamente informale sau private se desfasoara sub coordonarea lui Valeriu Secareanu, Cristian Guta si Mihai Besoiu.