Pivotarea din Chum Kiu

Prima forma din Wing Chun – Siu Nim Tao – este statica si nu contine niciun fel de deplasare. Chum Kiu (care se traduce prin Cautarea podului) introduce insa diverse modalitati de deplasare si repozitionare a corpului. Ca si Siu Nim Tao, Chum Kiu este alcatuit din 3 parti, fiecare cu un scop specific. Deplasarile sunt introduse progresiv, in prima parte se exerseaza pivotarea, in a doua parte pasul in lateral si in a treia parte pasul in fata.

In textul de fata voi descrie pe scurt cateva aspecte referitoare la pivotari. Din punct de vedere fizic, o pivotare nu este o deplasare ci doar o repozitionare a corpului sub alt unghi fata de linia de atac. In Chum Kiu exista 2 tipuri de pivotari- pivotarea completa (la 180 de grade) si pivotarea la jumatate (la 90 de grade). Diferenta dintre ele consta doar in marima unghiului, mecanismul de miscare este acelasi.

Cel mai portant principiu pe care il contine Chum Kiu este unitatea corpului. Altfel spus, in mod ideal, toate segmentele corpului se misca coordonat pentru a genera maximum de forta (partea de sus a corpului trebuie sa fie conectata cu partea de jos). Din acest motiv, soldul, care uneste partea de sus cu partea de jos, este generatorul miscarii.

Pivotarea la 180 de grade
Pivotarea la 90 de grade

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *