Accidentat sau bolnav. Cum decurge antrenamentul de Wing Chun
“Practica de Kung Fu este precum o barca ce merge in amonte. Daca faci o pauza nu o sa ramai pe loc ci o sa regresezi”
O problema recurenta pe care am observat-o in cariera de instructor este modul cum abordeaza practicantii de Wing Chun perioadele de boala sau accidentarile. In majoritatea cazurilor ambele situatii (fie boala fie accidentarea) au drept consecinta absenta de la antrenamente. Din punctul meu de vedere in general este o greseala si o sa incerc sa le explic pe fiecare.
1. Boala
Termenul de boala este foarte nespecific, poate insemna orice de la gripa la leucemie.
Exista relativ putine afectiuni care interfereaza cu antrenamentul de Wing Chun. Printre acestea mentionez bolile infectioase (gripa in perioada de incubatie, diverse alte infectii respiratorii). Din experienta mea raceala simpla (guturaiul) nu este un motiv de absenta, antrenamentul avand chiar un efect benefic. Perioada de dupa o operatie nu reprezinta de asemeni nicio problema. In mod evident antrenamentul nu va fi la intensitatea obisnuita si va fi evitat contactul dar atat timp cat puteti sta 10 minute in picioare puteti practica. In afara situatiilor mentionate mai sus (infectii respiratorii), antrenamentul poate fi calibrat de catre instructor analizand fiecare problema in parte (de exemplu exercitii mai usoare sau in in aer, pauze mai dese etc).
2. Accidentarile
Practic nu exista nicio accidentare care sa duca la intreruperea antrenamentului. O mana
rupta (eventual in gips) sau o entorsa nu este decat ocazia pentru a exersa toate tehnicile cu mana valida. Un picior rupt este un motiv pentru a exersa pozitia intr-un picior. Vanatai sau plagi proaspat cusute reprezinta sansa de a rafina formele si tehnicile in aer (pentru care nu exista niciodata suficient timp). Daca ambele picioare sunt accidentate antrenamentul se poate face de pe scaun. Exista numeroase exercitii in acest sens. Daca accidentarea nu permite miscari recomand sa mergeti totusi la antrenament si doar sa asistati. Practica de Kung Fu nu inseamna numai miscare ci si intelegere teoretica. De multe ori un antrenament privit de pe margine deschide noi perspective. Puteti analiza fara graba cum fac altii si puteti auzi tot ce explica instructorul.
In incheiere vreau sa subliniez doua puncte importante:
- nu prezumati ca nu puteti face antrenament doar pentru ca sunteti bolnavi sau ati suferit o accidentare. Si eu si toti instructorii mei am fost la un moment dat bolnavi sau accidentati. Cunoastem asadar si sentimentul dar si solutia. Exista exercitii si interpretari ale tehnicilor pentru aceste perioade. Antrenament nu inseamna neaparat intensitate maxima si contact mai mult sau mai putin dur cu partenerul.
- foarte probabil recomandarea medicului va fi sa opriti antrenamentele. Este o atitudine de inteles deoarece ei nu stiu exact ce implica practica de Kung Fu. In astfel de situatii dati-mi un mesaj si va pot sfatui in cunostinta de cauza. Am prieteni medici (practicanti activi) care sunt in masura sa dea sfaturi avizate