Despre pasul in triunghi

de Mihai B.

Se spune ca în Wing Chun exista un singur pas, si anume cel în triunghi. O afirmatie adevarata, dar care neexplicitata ramâne incompleta. Ca oricare alta tehnica-principiu din Wing Chun, repetarea constanta scoate la iveala aspecte pe care executarile de la începutul perioadei de antrenament le tineau ascunse.

Aparent, pasul în triunghi nu înseamna decât o evitare rapida si din scurt pentru a putea lovi adversarul dintr-un unghi care sa îl surprinda si în acelasi timp sa îl puna în dificultate. Idealul ar fi sa îl scoata definitiv din lupta.

Surpriza consta tocmai în faptul ca, în totalitatea sa, pasul în triunghi înseamna atât o evitare cât si o patrundere cu putere în structura adversarului. O confruntare însa nu are loc ca în teorie: atacului constant al adversarului trebuie sa îi raspunzi cu un pas în triunghi, care transforma situatia dezavantajoasa într-una avantajoasa. De cele mai multe ori, mai ales daca esti undeva la începuturile sistemului, ai nevoie de o eschiva. Aici are loc o segmentare a pasului în triunghi. Retragerea piciorului din fata te pozitioneaza imediat în Pien-sun-ma (pozitia laterala). O situare buna pentru contraatac, dar nu la fel de eficienta precum ducerea pâna la capat a pasului în triunghi.

Tot din structura pasului în triunghi face parte si secerarea. Retragerea piciorului din fata în parametrii stabiliti de exercitiul pasului în triunghi ne ofera posibilitatea unei secerari atât a piciorului din fata al adversarului cât si a celui din spate, în functie de ce ne ofera acesta pentru a-i destabiliza structura.

O alta observatie ar fi ca simultan cu intrarea pasului în triunghi , presiunea exercitata de piciorul din fata îm zona genunchiului si a gambei poate fi trimisa în unul dintre picioarele adversarului împreuna cu o lovitura de pumn.

Pasul în triunghi poate fi completat de o lovitura de picior având în vedere ca un principiu important spune ca orice pas poate fi o lovitura de picior.

Sunt sigur ca rândurile de mai sus sunt doar niste mici schite a ceea ce înseamna cu adevarat pasul în triunghi, dar daca e sa aiba vreo calitate, aceea e ca sunt niste observatii personale.

One thought on “Despre pasul in triunghi

  1. n am sa te contrazic.ai zis ca e doar parerea ta.deci fiecare are dreptul la opinia sa.in wing chun exista o singura pozitie,pozitia neutra,restul sint deplasari.si sint destul de multe,luate standard.imagineaza ti ce iese dc le combini.pasul in triunghi e o deplasare eficienta doar in anumite conditii.nu e tehnica secreta care te face sa cistigi toate luptele.o sa decsoperi pe parcurs.iti urez suces la antrenamente.si inca ceva….wing chun nu e o chestie care se invata,e ceva ce trebuie sa descoperi.

  2. cum a spus si mihai in articol, in viziunea noastra wing chun-ul nu are decat un pas. restul aia multi de care vorbesti tu sunt variante ale acestuia.
    wing chun-ul e o chestie care se invata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *